Βιβλία

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τίτλος:Διατροφή και Χημεία Τροφίμων (2η έκδοση)

Συγγραφείς: Ν. Γαλανοπούλου, Γ. Ζαμπετάκης, Μ. Μαυρή, Α. Σιαφάκα

Περιεχόμενα: Οι επιστήμες της Διατροφής και της Χημείας Τροφίμων είναι δύο παράλληλες επιστήμες που εξετάζουν το τρόφιμο από διαφορετικές πλευρές. Η Διατροφή ασχολείται με το τρόφιμο βλέποντάς το ως πηγή θρεπτικών υλών, ενώ η Χημεία Τροφίμων βλέπει το τρόφιμο ως ένα σύνολο μορίων που το καθένα έχει διαφορετική δομή και ιδιότητες. Στις σελίδες του βιβλίου αυτού επιχειρείται το δημιουργικό συνταίριασμα των δύο αυτών επιστημών, που μας βοηθάει να καταλάβουμε καλύτερα το τόσο πολύπλοκο και γι’ αυτό επιστημονικά προκλητικό και πανέμορφο (βιο-)σύστημα που λέγεται τρόφιμο.

Οι συγγραφείς εξετάζουν μεταξύ άλλων θέματα όπως οι υδατάνθρακες, οι λιπαρές ύλες, οι πρωτεΐνες, το νερό, οι βιταμίνες, τα ανόργανα συστατικά, τρέχοντα θέματα διατροφής, τα λιπίδια, οι χρωστικές ουσίες, η γεύση και το άρωμα, τα πρόσθετα τροφίμων, τα ανεπιθύμητα συστατικά των τροφίμων και η εφαρμογή του Συστήματος HACCP στη βιομηχανία τροφίμων.

Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο στους φοιτητές που σπουδάζουν Θετικές Επιστήμες, αλλά και σε όσους ασχολούνται με Επιστήμες που σχετίζονται με το τρόφιμο: Τεχνολογία, Χημεία, Βιοτεχνολογία, Βιοχημεία, Διατροφή.

[Βλ. σε ξεχωριστά αρχεία: περιεχόμενα, οπισθόφυλλο]

Στοιχεία έκδοσης: Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης, έτος έκδοσης 2011,

ISBN: 9789603518631 Σελίδες: 328

 

————————————————

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τίτλος: Νομοθεσία Τροφίμων & Διατροφικοί Κίνδυνοι

Συγγραφείς: Ζαμπετάκης Γιάννης, Θεοχάρης Σταμάτιος, Καραντώνης Χαράλαμπος, Κιρκιλλής Χρυσόστομος, Παντελόγλου Αθανάσιος, Στασινός Σωτήρης.

Περιεχόμενα: Στους ολοένα αυξανόμενους διατροφικούς κινδύνους (εξασθενές χρώμιο και άλλα βαρέα μέταλλα, αντιβιοτικά, τοξίνες, E. coli) που αντιμετωπίζουμε σήμερα, η Νομοθεσία Τροφίμων καλείται να μας προστατεύσει. Η ομπρέλα ασφαλείας (που αποτελεί ο νόμος) είναι όμως επαρκής;

‘H μήπως μερικοί κίνδυνοι διαπερνούν αυτή την ομπρέλα και εισέρχονται στη διατροφική μας αλυσίδα; Τα παραπάνω ερωτήματα προσπαθούμε να απαντήσουμε σε αυτό το βιβλίο.

- Περιγράφουμε τους κυριότερους κινδύνους στα τρόφιμα και στο νερό.

- Aξιολογούμε την επικινδυνότητά τους.

- Εντοπίζουμε τα νομικά κενά.

Διότι στα τοξικολογικά θέματα, η επιστήμη καλείται πάντα να προηγείται του νόμου.

Το βιβλίο αυτό το αφιερώνουμε στον απλό πολίτη και ευελπιστούμε ότι με αυτό θα κεντρίσουμε τον νομοθέτη να κινηθεί προς την κατεύθυνση εκείνη που θα διασφαλίσει την καλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία της υγείας όλων μας.

[Βλ. σε ξεχωριστά αρχεία: περιεχόμενα, οπισθόφυλλο ]

Στοιχεία έκδοσης: Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης, έτος έκδοσης 2011,

ISBN: 9789603518648 Σελίδες: 192

 

————————————————–

 

 

 

 

 

 

 

 

Τίτλος: Η Πράσινη Κρίση

Συγγραφείς: Aντωνία Γκόγκου – Γιάννης Ζαμπετάκης – Λίνος Κουντουράς – Θεοδότα Νάντσου – Χριστίνα Φατούρου

Περιεχόμενα: Το βιβλίο αυτό είναι ένας πρακτικός οδηγός (εγχειρίδιο) Διαχείρισης Κρίσεων στο Περιβάλλον και στη Διατροφή. Περιλαμβάνει πληροφορίες για την ανατομία κάθε κρίσης, παραδείγματα κρίσεων (από τη βιομηχανία τροφίμων, την αγροτική παραγωγή και τη ρύπανση του περιβάλλοντος μέχρι τις πυρκαγιές του 2007 και 2009 και τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη) και τρόπους ορθής διαχείρισης.

Το βιβλίο είναι δομημένο ως εξής: στα πρώτα έξι κεφάλαια παρουσιάζονται απαντήσεις στα έξι ερωτήματα: 1. Τι είναι κρίση ; 2. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά / στάδια της κρίσης ; 3. Είναι δυνατόν η κρίση να προβλεφθεί ; 4. Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την επίλυση μιας κρίσης ; 5. Ποια είναι τα μέσα εξόδου από την κρίση ; 6. Τι οφείλουμε να «κρατήσουμε» από μια κρίση ; Στη συνέχεια παρουσιάζονται 2 περιβαλλοντικές, 2 διατροφικές κρίσεις καθώς και μια κρίση από την αυτοκινητοβιομηχανία με την μορφή case study και με την ίδια δομή, όπως τα πρώτα έξι κεφάλαια του βιβλίου, ώστε ο αναγνώστης να μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη τη θεωρία της διαχείρισης κρίσεων.

Το βιβλίο είναι απαραίτητο για φοιτητές που σπουδάζουν νομική, οικονομικά, περιβαλλοντικές, πολιτικές και θετικές επιστήμες, καθώς και για Χημικούς, Βιολόγους, Κτηνιάτρους, Γεωπόνους, Μικροβιολόγους, Χημικούς Μηχανικούς, Τεχνολόγους Τροφίμων, Οικονομολόγους και Νομικούς, για εργαζόμενους σε ελεγκτικούς φορείς τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, για συμβούλους επιχειρήσεων, για υπεύθυνους ασφάλειας και ποιότητας, για στελέχη επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (chefs, Food and Beverage Managers), για διοικητικά στελέχη επιχειρήσεων, για στελέχη διαφημιστικών οργανισμών αλλά και στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.

[Βλ. σε ξεχωριστά αρχεία pdf: περιεχόμενα, οπισθόφυλλο]

Στοιχεία έκδοσης: Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης, έτος έκδοσης 2010, ISBN: 978-960-351-841-9

 

———————————————-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τίτλος: Τεχνολογία Τροφίμων

Συγγραφείς: Kωνσταντίνα Νασοπούλου – Σπύρος Νικολάου – Γιάννης Ζαμπετάκης

Περιεχόμενα: Τα κεφάλαια που καλύπτονται έχουν επιλεγεί ώστε να επεξηγούνται βασικές έννοιες της Τεχνολογίας Τροφίμων καθώς και όροι που θα φανούν χρήσιμοι στους πτυχιούχους της Επιστήμης των Τροφίμων ή συναφών Θετικών Επιστημών, που ενδεχομένως σταδιοδρομήσουν στη Βιομηχανία των Τροφίμων.

Στο 1ο κεφάλαιο, αναλύεται περιληπτικά η έννοια της Ασφάλειας των τροφίμων, ενώ στο 2ο κεφάλαιο περιγράφονται τρόποι ελέγχου της ποιότητας και των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα σε μια βιομηχανία τροφίμων. Στο 3ο κεφάλαιο, αναλύονται οι πιο σημαντικές μέθοδοι συντήρησης τροφίμων, ενώ στο 4ο και το 5ο κεφάλαιο περιγράφονται οι διεργασίες συντήρησης που είτε χρησιμοποιούν είτε απαλείφουν θερμότητα. Στο 6ο κεφάλαιο, αναφέρονται κάποια στοιχεία για τη συσκευασία των τροφίμων, ενώ στο 7ο κεφάλαιο, γίνεται μια εισαγωγή στη Βιοτεχνολογία των Τροφίμων. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται επτά ασκήσεις τεχνολογίας τροφίμων που διδάσκονται στα πλαίσια του ομώνυμου μαθήματος στο τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ. Παρουσιάζονται μερικοί σημαντικοί όροι σχετικοί με τα τρόφιμα ως παράρτημα – γλωσσάρι και τέλος, προτείνονται βιβλιογραφικές παραπομπές για περαιτέρω εμβάθυνση και μελέτη.

Το βιβλίο αυτό είναι χρήσιμο στους φοιτητές που σπουδάζουν Θετικές Επιστήμες, αλλά και σε όσους ασχολούνται με Επιστήμες που σχετίζονται με το τρόφιμο: Τεχνολογία, Χημεία, Βιοτεχνολογία, Βιοχημεία, Διατροφή.

[Βλ. σε ξεχωριστά αρχεία pdf: περιεχόμενα, οπισθόφυλλο]

Στοιχεία έκδοσης: Εκδόσεις: Αθ. Σταμούλης, έτος έκδοσης 2010, ISBN: 978-960-351-833-4

 

—————————————–

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τίτλος: HACCP: ΑΠΟ ΤΟ H ΕΩΣ ΤΟ P

Συγγραφείς: Γιάννης Ζαμπετάκης – Νίκος Γδοντέλης

Περιεχόμενα:  Το βιβλίο αποτελείται από 6 μέρη. Στο 1ο μέρος αναφέρονται οι γενικές αρχές της ποιότητας και της ασφάλειας καθώς και τα προαπαιτούμενα για την επιτυχή εγκατάσταση συστήματος HACCP. Στο 2ο μέρος, περιγράφεται η έννοια της επικινδυνότητας καθώς και οι διάφοροι κίνδυνοι των τροφίμων. Στο 3ο μέρος παρουσιάζονται οι επτά αρχές του HACCP. Στο 4ο μέρος του γίνεται μια πρακτική περιγραφή της υλοποίησης ενός συστήματος HACCP σε μια εταιρεία τροφίμων και στο 5ο παρουσιάζονται case studies του κάθε σταδίου υλοποίησης του συστήματος HACCP. Για κάθε στάδιο παρουσιάζεται διαφορετικό τρόφιμο/προϊόν, ώστε το βιβλίο να έχει το μέγιστο ενδιαφέρον για όλους τους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, ενώ περιγράφεται και το ευρείας κλίμακας σύστημα HACCP (Ολυμπιακό Χωριό 2004). Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου (κεφάλαιο 6) περιγράφονται οι διαδικασίες πιστοποίησης μιας εταιρείας ως προς το νέο πρότυπο ISO 22000 -σε παράρτημα, αναφέρονται οι βασικοί όροι του προτύπου ISO22000 και οι κύριοι νόμοι που πρέπει να εφαρμόζουν όλες οι εταιρείες τροφίμων, ενώ παρέχεται πλήρης κατάλογος με τα επιτρεπόμενα πρόσθετα (E numbers).
Το βιβλίο απευθύνεται σε φοιτητές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλα τα στελέχη της βιομηχανίας τροφίμων και σε όσους ασχολούνται με τα τρόφιμα είτε ως σύμβουλοι είτε ως επιθεωρητές -του ΕΦΕΤ ή ιδιώτες.

Στοιχεία έκδοσης: Εκδοτικός οίκος: PIPublishing, έτος έκδοσης 2006

Κεντρική Διάθεση: Βιβλιοπωλείο Bestbookhunters, Σόλωνος 47, Αθήνα